Eerdere campagnes

LeeuwendaalEen van de speerpunten in het Rijswijkse klimaatbeleid is het ‘Duurzaam Wonen’ wat betekent dat ook de bestaande eigen woningen energiezuiniger moeten worden. Veel woningeigenaren willen wel maatregelen nemen, maar komen er niet toe. De gemeente wil hun de helpende hand reiken. In 2011 is begonnen met een pilot in Leeuwendaal met de campagne ‘Leeuwendaal bespaart’. Daar is in een wijkgerichte campagne een oproep gedaan aan de huizenbezitters om energiebesparende maatregelen te nemen. Niet alleen voor de duurzaamheid maar ook voor een hoger comfort en een gezonder binnenmilieu. Hoger comfort wordt bereikt met een warmere vloer, een betere temperatuurverdeling, minder geluid van installaties en een betere geluidsisolatie in de gevel. Daardoor blijven de woningen hun waarde behouden.

Avond VrijenbanDe wijkgerichte campagne beoogt zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. De aanpak van de campagne voorziet daarom in:

  • Scherpe prijzen door collectief inkopen.
  • Een heel concreet aanbod en goede informatie.
  • Ontzorging: het kost weinig moeite om mee te doen.
  • Betrouwbare aanpak door samenwerking van gemeente met wijkbewoners.
  • De eenmalige kans die nu voorbij komt.

 

 

De campagne in Leeuwendaal verliep als volgt:
1. Een projectgroep is samengesteld uit gemeente, wijkvereniging, bewoners en het Energieloket.
2. De projectgroep koos:

  • de maatregelen waarvan ze dacht dat er veel interesse voor zou zijn, namelijk: vloerisolatie, zonnepanelen en warmtepomp
  • de isolatiebedrijven en installatiebedrijven die uitgenodigd zouden worden voor offertes
  • de eisen waaraan de bedrijven en de maatregelen moesten voldoen.

montage-zonnepanelen3. Offertes werden opgevraagd en beoordeeld
4. Op basis van de offertes werden de bedrijven geselecteerd
5. De informatie kwam op de website van het Energieloket en er is een informatieavond gehouden. Doordat er al offertes waren, kon een heel concreet aanbod aan de huiseigenaren worden gepresenteerd. De informatieavond trok maar liefst 90 geïnteresseerden.
6. Mensen konden intekenen op maatwerkoffertes voor hun eigen woning. 138 offertes zijn aangevraagd waarvan uiteindelijk 76 opdracht zijn geworden.
7. De bedrijven hebben de uitvoering ingepland en deze aan het Energieloket overlegd. Na akkoord zijn de bedrijven aan de slag gegaan.

 

Gezien het grote aantal maatregelen dat is genomen, heeft de gemeente ervoor gekozen deze campagne ook in de andere wijken van Rijswijk te houden. Inmiddels zijn er vier wijken aan de beurt geweest. De resultaten zijn als volgt.
campagnes-rijswijk

Copyright ┬ę 2016. All Rights Reserved.