Zelf doen

Beperkte investeringen
Tochtwering
Waterbesparende douchekop
Leidingisolatie
Radiatorfolie
Energiezuinige lampen
A-label apparatuur

Aanpassen gewoontes
Economisch stoken
Korter douchen
Apparaten uit
Slim wassen
Koelkast ontdooien
De laatste doet het licht uit

 

Tochtwering

Door kieren komt de lucht ongecontroleerd de woning binnen. Dit is oncomfortabel als het waait en leidt tot onnodig energieverlies. Beter is verse lucht gecontroleerd binnen te laten komen door ventilatieroosters of te openen ramen. Kieren van niet beweegbare delen (bijvoorbeeld tussen kozijn en muur) kunnen worden afgedicht met kit. Kieren bij te openen ramen kunnen worden gedicht met tochtstrip.

Kit en tochtstrips zijn bij de doe-het-zelfzaak verkrijgbaar en verdienen zich bijna altijd binnen een jaar terug.

Milieu Centraal en het Rotterdams Milieucentrum hebben filmpjes gemaakt waarop te zien is hoe kierdichting in z’n werk gaat (klik op foto).

TochtstripsNaden en kieren

 

 

 

 

 

 

Ventileren

Als u de woning goed tochtdicht heeft gemaakt, is het natuurlijk extra belangrijk dat u blijft ventileren. Zie ook filmpje van Milieu Centraal (klik op foto).

 

 

 

 

Naar begin

 

Waterbesparende douchekop

Een kleine 10% van de energierekening is gevolg van warmtapwaterbereiding. Vooral op het douchen zijn besparingen mogelijk. Verderop op deze pagina kunt u lezen over ‘korter douchen’. Een andere maatregel is een water besparende douchekop. Er zijn goede douchekoppen die voldoende waterverspreiding hebben. Deze douches voelen dus toch comfortabel aan en u kunt zich er dus goed onder wassen.

WaterbesparingEen waterbesparende douchekop is bij de doe-het-zelfzaak of sanitairzaak verkrijgbaar en verdient zich in ongeveer een jaar terug.

Het Rotterdams Milieucentrum heeft een filmpje gemaakt over water besparing bij het douchen (klik op foto).

 

 

Naar begin

 

Leidingisolatie

Tijdens het stookseizoen stralen CV-leidingen de hele dag door warmte uit. Daardoor worden zolder en niet gebruikte ruimten (slaapkamers, berging etc.) onnodig verwarmd. Dit energieverlies is goed te beperken door de leidingen te isoleren.

LeidingisolatieLeidingisolatie verdient zich ruimschoots binnen één stookseizoen terug.

Karwei heeft een filmpje gemaakt over het aanbrengen van leidingisolatie (klik op foto).

 

 

Naar begin

 

Radiatorfolie

Radiatoren verwarmen de kamer. Tegelijkertijd stralen zij ook warmte uit naar de buitenmuur die erachter zit. De muur wordt daardoor warmer wat leidt tot een groter warmteverlies dan nodig. Door radiatorfolie aan te brengen op de achterkant van de radiator, zal deze minder warmte naar de muur stralen. Terugverdientijd is ongeveer een jaar.

Milieu Centraal en het Rotterdams Milieucentrum hebben filmpjes gemaakt waarop te zien is hoe u radiatorfolie kunt aanbrengen (klik op foto).

Radiatorfolie2Radiatorfolie

 

 

 

 

Naar begin

 

Energiezuinige lampen

De ouderwetse gloeilamp mag niet meer verkocht worden. Er zijn nu drie nieuwe soorten lampen:

 • De halogeenlamp, ook wel verbeterde gloeilamp genoemd. Dit lijkt een oude gloeilamp maar het heeft een halogeenlampje in de bol in plaats van het gloeidraadje. Deze is ca. 25% zuiniger. De lamp wordt dus nog steeds heet. Deze lampen zijn zinvol in een toilet of kast waar de brandtijden erg kort zijn.
 • De spaarlamp. Deze is ca. 75% zuiniger. De extra kosten van spaarlampen ten opzichte van gloei- of halogeenlampen verdient u ruim binnen de levensduur van de lamp terug. Enerzijds omdat de lamp langer meegaat en anderzijds omdat die minder stroom verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Spaarlampen zijn dus altijd zinvol bij vervanging van uw huidige gloeilampen en eventueel halogeenlampen.
 • De LED-lamp. Deze zijn duurder, maar zijn nog iets zuiniger en gaan veel langer mee dan de spaarlamp. Ook zijn ze nog beter voor het milieu dan spaarlampen. En de lamp brandt meteen op volle sterkte. Voor plaatsen waar het licht veel brand, heeft deze lamp dus de voorkeur.

Gaf een spaarlamp vroeger soms een te ‘koud’ licht, tegenwoordig zijn veel spaar- en LED-lampen warm wit ofwel hebben een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin (K). Om een indruk van de lichthoeveelheid van de spaar- of LED-lamp te geven, staat er soms nog op de verpakking met wat voor gloeilamp deze te vergelijken is. Het staat er echter niet altijd op. Inmiddels is het wel verplicht om de lichtopbrengst van de lamp op de verpakking te vermelden. De lichtopbrengst is vermeld in Lumen. De tabel hieronder geeft voor enkele gloeilampen het aantal lumen. Tevens zijn vermogens van vergelijkbare spaar- en LED-lampen te zien.

Gloeilamp Halogeen Spaarlamp LED-lamp Lichtopbrengst
Watt Watt Watt Watt Lumen
25 20 5 4 200-220
40 30 8 7 400-430
60 45 13 11 650-700
75 55 16 14 900-950
100 80 22 17 1.300-1.350

Milieu Centraal en het Rotterdams Milieucentrum hebben filmpjes gemaakt over verlichting (klik op foto).

ElektriciteitLampen

 

 

 

 

 

Aandachtspunten:

 • Sommige soorten spaarlampen moeten nog even opwarmen voordat zij op volle sterkte branden. Dat is minder handig voor een toilet of bergkast.
 • LED-lampen gaan heel lang mee. Een LED-lamp in een bergkast die maar af en toe wordt gebruikt is niet zo zinvol, want die gaat misschien wel 200 jaar mee. Daarom is het beter om op het toilet en in de kast halogeenlampen  te gebruiken.
 • Als u een dimmer heeft, let dan bij het kiezen van een lamp op of deze dimbaar is. Dit moet op de verpakking staan.

Naar begin

 

A-label apparatuur

Op apparatuur hoort tegenwoordig een label te staan. A-label apparatuur kan iets duurder zijn, maar verdient zich bijna altijd binnen enkele jaren terug. Sinds 2012 zijn er nieuwe energielabels. Het jaarverbruik (kWh/jaar) staat vermeld en daarin wordt het sluipstroomverbruik meegeteld. Bij televisies staat het vermogen (Watt) op het label en bij een wasmachine het waterverbruik. Tegenwoordig zijn er al apparaten met een A+++ label verkrijgbaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat die minder energie verbruiken dan een A-label. Kijk naar de verbruiken die op de labels staan vermeld en vergelijk die met elkaar.

Naar begin

 

Economisch stoken

Het grootste deel van de energierekening wordt veroorzaakt door ruimteverwarming. Hier valt dus het meeste te besparen. Mogelijkheden zijn:

 • Temperatuur van de thermostaat of thermostaatkranen lager instellen.
 • Radiatoren in kamers waar niemand verblijft dichtdraaien of de thermostaatkraan op laag zetten.
 • De verwarming 0,5 tot 1 uur voor het slapen gaan in de nachtstand zetten (bijv. 15 of 17°C).

Bij de eerste twee maatregelen daalt de temperatuur in huis of die betreffende kamer(s). Daardoor zullen ook de warmteverliezen naar buiten toe afnemen. Dit geldt zowel voor de tocht- en ventilatieverliezen als voor de zogenaamde ‘transmissieverliezen’ (door dak, muur en glas).
De laatstgenoemde maatregel zorgt ervoor dat de woning niet een uur langer dan nodig wordt verwarmd. De radiatoren zijn namelijk nog warm als u de verwarming laag zet. Daardoor verwarmen ze nog een tijdje de kamer. Bovendien zijn muren en meubilair opgewarmd. Het duurt even voordat die merkbaar afkoelen. U kunt zelf uitproberen hoe lang van tevoren de thermostaat omlaag kan.

Naar begin

 

Korter douchen

Douchen is een van de grotere posten in het energieverbruik. Daarom is het belangrijk dat u niet langer onder de douche staat dan nodig. Kinderen kunnen eventueel een douchecoach gebruiken. Een douchecoach is er in de vorm van een zandloper die 5 minuten duurt. Er zijn ook digitale versies waarbij u zelf de tijd kunt instellen.

WaterbesparingEen douchecoach is bij de doe-het-zelfzaak of sanitairzaak verkrijgbaar en verdient zich in ongeveer een jaar terug.

Het Rotterdams Milieucentrum heeft een filmpje gemaakt over water besparing bij het douchen (klik op foto).

 

 

Naar begin

 

Apparaten uit

Laat apparaten niet in de stand-by stand staan, maar schakel ze uit. Maar wist u dat apparatuur die uitgeschakeld is, toch nog energie blijft verbruiken? Dit noemt men lekstroom of sluipverbruik.

 • Een oplaadapparaat van een mobiele telefoon die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt ongeveer 1 euro per jaar (bovenop het verbruik van het laden zelf). Haal de stekker dus uit het stopcontact na het opladen.
 • Een audio-video hoek verbruikt al snel 14 euro per jaar. Met ontvanger en gamecomputer erbij kan dit zelfs oplopen tot 70 euro per jaar. Dit ‘sluipverbruik’ is eenvoudig te voorkomen door de apparatuur op één stekkerblok met schakelaar te zetten en deze elke avond uit te schakelen. Vindt u dat teveel werk? U kunt er ook een schakelklok opzetten. Het bespaarde sluipverbruik van enkele apparaten is veel meer dan het verbruik van een klokje.

Het Rotterdams Milieucentrum heeft enkele filmpjes gemaakt over besparen op elektriciteit. Bij het rechter filmpje gaat de tweede helft hierover (klik op foto).

ElektriciteitStroomverbruik

 

 

 

Naar begin

 

Slim wassen

Wist u dat wassen op 60 graden twee keer zo veel energie kost als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden zelfs drie keer zo veel. De wasmiddelen zijn tegenwoordig zo goed dat u gewoon op 30 of 40 graden kunt wassen. Let daarbij ook op dat de trommel goed gevuld is. Met een half gevulde trommel kost het wassen twee keer zoveel water en stroom.

Een wasdroger verbruikt ook flink wat stroom. Gebruik deze zo efficiënt mogelijk. Draai ook met goed gevulde trommels en als de was buiten aan de waslijn kan drogen, heeft dat wel de voorkeur.

Het Rotterdams Milieucentrum heeft een filmpje gemaakt over energie besparen bij het wassen (klik op foto).

Wassen

 

 

 

Naar begin

 

Koelkast ontdooien

Op koelen kunt u energie besparen met de volgende maatregelen:

 • Houdt de deur zo kort mogelijk open en sluit de deur goed.
 • Stel de koelkast temperatuur goed in. 5 à 6 graden is ideaal. Elke graad lager neemt het energieverbruik met 7% toe.
 • Zet de koelkast niet tegen de muur aan, maar enkele centimeters ervanaf. Goede ventilatie aan de achterkant zorgt ervoor dat de koelkast een hoger rendement heeft.
 • Houdt de achterkant van de koelkast (het zwarte condensorrooster) stofvrij door er regelmatig een borstel of plumeau langs te halen.
 • Ontdooi de koelkast en eventuele vrieskist regelmatig (ten minste 1, liefst 2 keer per jaar). Ontdooi ook als er ijsaanslag is te zien.

Naar begin

 

De laatste doet het licht uit

Schakel de verlichting uit als u als laatste de kamer verlaat. Ook bij spaarlampen is het beter om deze uit te schakelen zodra u langer dan 2 minuten de kamer verlaat. Dat opstarten van een lamp veel meer energie kost, is een fabel. En de lampen gaan ook niet sneller kapot. Behalve als de schakeltijden heel erg kort worden, zoals in een kast of op het toilet. Daarom wordt aangeraden daar Halogeenlampen (in gloeilampvorm) te gebruiken (zie bij Energiezuinige lampen).

Copyright © 2016. All Rights Reserved.