zonnestrijpbedrijven

 

Aanbod

Mede op basis van de onlangs in de wijk gehouden enquête zijn voor deze campagne de volgende maatregelen als speerpunten gekozen:

 • Zonnepanelen
 • HR-ketel
 • Zonneboiler
 • Ventilatorbox
 • Reinigen ventilatiesysteem

Het projectteam heeft voor deze maatregelen een lijst gemaakt van bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren. Uit de lijst zijn enkele bedrijven gekozen die al regelmatig in de wijk werkzaam zijn of die bij de bewoners goed bekend staan. Bij maatregelen waarvoor veel bedrijven bekend waren, is gekeken naar de prijzen van hun producten. Het doel was om te komen tot drie of vier bedrijven per maatregel. Enerzijds moet er voldoende concurrentie zijn en anderzijds, moeten partijen niet onnodig aan het werk worden gezet.

Per maatregel is een offerteverzoek opgesteld. Daarin is beschreven waarvoor offerte wordt gevraagd en zijn enkele eisen geformuleerd. In het programma van eisen stond precies beschreven wat de bedrijven aan moesten bieden. Daar stonden bijvoorbeeld merken zonnepanelen en ketels in om ervoor te zorgen dat er goede merken werden aangeboden. Daardoor waren de offertes goed vergelijkbaar. In het offerteverzoek is toegelicht dat niet alleen naar de prijs wordt gekeken. Ook ervaring, keuzemogelijkheid, kwaliteit en klantvriendelijkheid tellen mee. De prijs weegt wel het zwaarst. Op basis van de ingediende offertes zijn de volgende bedrijven geselecteerd.

 

Zonnepanelen

Zelf stroom opwekken en daarmee een duurzamere woning en minder afhankelijk van prijsstijgingen bij de energiebedrijven. Voor de zonnepanelen is het bedrijf Innodura gekozen. Dit bedrijf komt uit de regio en heeft veel ervaring met het installeren van zonnepanelen op woningen. Ze heeft vooral veel panelen geplaatst in de regio Den Haag – Leiden – Rotterdam. Ook heeft ze al eerder in de Strijp panelen geplaatst. Ze biedt kwalitatief goede producten, levert maatwerk, is klantvriendelijk ingesteld en heeft een scherpe prijs. Innodura kan eventueel ondersteunen bij het terugvragen van de BTW op de installatie.

Hoewel er diverse producten mogelijk zijn, wordt als basis het volgende aangeboden:

 • Zonnepanelen: Trina Solar TSM-270PC05A met een vermogen van 270 Wattpiek (Wp). Trina Solar bestaat al 20 jaar en behoort tot de grootste zonnepanelen fabrikanten in de wereld.
 • Omvormer: Growatt, type afhankelijk van aantal panelen en opstelling. De Growatt is een relatief jong Chinees bedrijf (2010) maar de relatief geruisarme omvormers zijn scherp geprijsd en laten goede testresultaten zien. U kunt ook voor de iets duurdere Duitse SMA omvormer kiezen.
 • Voor plat dak een draagconstructie: Sunstruction Beugelflex.
 • Aansluiting via een separate groep in de meterkast. Indien een kabel door het huis niet goed mogelijk is maar er is bijvoorbeeld wel een wasmachine aansluiting in de buurt, dan kan daar een groepenkastje geplaatst worden zodat alles toch volgens de norm aangesloten kan worden.

Innodura kan verschillende merken en typen panelen en omvormers leveren. Ook zijn er verschillende opstellingen mogelijk. Bij platte daken is het bijvoorbeeld mogelijk te kiezen voor de klassieke zuidopstelling maar het is ook mogelijk om de panelen oost-west te laten plaatsen. Een deel van de panelen staat dan op het oosten gericht en een deel op het westen. Doordat de panelen tegen elkaar staan, passen er zo meer panelen op het dak. Ook is de elektriciteitsproductie beter over de dag verdeeld. Deze opstelling is met name toepasbaar vanaf 8 panelen.

 

HR-ketel en zonneboiler

Voor de ketel en de zonneboiler is het bedrijf Jac van Zeijl gekozen. Dit is ook een bedrijf uit de regio met een breed productenaanbod. In de wijk de Strijp is Jac van Zeijl een goede bekende. Behalve dat hij met de vorige campagne meedeed, hadden al veel mensen een ketel van dit bedrijf hangen. Jac van Zeijl staat bekend als een bedrijf dat goede producten levert en netjes werkt.

Het aanbod bestaat uit de volgende producten:

 • HR107-ketel: Intergas HRE 28/24 A, een degelijke ketel van Nederlandse bodem met een hoog rendement op zowel de verwarming als de warmtapwaterbereiding. Intergas bestaat al 50 jaar en is een van de meestverkochte ketels in Nederland. Bij het vervangen van de ketel wordt meteen het expansievat vervangen. Ketels met een groter tapwatercomfort of van een ander merk zijn ook mogelijk.
 • Keuze uit verschillende thermostaten: eigen thermostaat behouden, Honeywel Touch klokthermostaat of de Intergas Incomfort die via de App te bedienen is.
 • Zonneboiler HR Solar 200 /5,0 die met zijn grote voorraadvat een grote capaciteit warm tapwater biedt. HR Solar zonneboilers hebben een hoge opbrengst. Grotere of kleinere capaciteiten zijn ook leverbaar.

De zonneboiler is met name bedoeld voor gezinnen die behoorlijk wat warm tapwater gebruiken. Als mensen alleen 5 minuten onder een waterbesparende douchekop douchen, dan zal de terugverdientijd erg lang worden. Als je daarentegen een douche met een grotere capaciteit en/of een ligbad hebt, dan is een zonneboiler zeker te overwegen.
Vind u duurzaamheid belangrijk. Met een zonneboiler kan je gemiddeld twee keer zoveel energie opwekken als met elektrische zonnepanelen (2 GJ/m2 versus 1 GJ/m2).

 

Mechanische ventilatie

RCO Ventilatie is gekozen voor het reinigen van de ventilatiesystemen en het vervangen van de ventilatorboxen door een zuiniger en stiller exemplaren. RCO Ventilatie is gespecialiseerd in deze werkzaamheden. Dit bedrijf werkt voor particulieren, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en woningcorporaties, en heeft inmiddels al in tienduizenden woningen de ventilatie schoongemaakt. RCO Ventilatie heeft in de vorige ronde in de Strijp ook meegedaan.

 • Het reinigen van de ventilatie gebeurt met hoge druk lucht. Een kop met uitblaasopeningen wordt door de kanalen gehaald en daardoor worden de kanalen tot in de kleinste hoekjes schoongespoten. Er zijn twee opties:
 • De goedkoopste optie werkt met de ventilator, waarmee het loskomende stof naar buiten wordt geblazen.
  Als de kanalen sterk verontreinigd zijn, is het beter om de stofvlokken uit de kanalen op te vangen. Tegen een kleine meerprijs kan dit ook.

Heeft u nog een oude ventilator, dan kunt u deze laten vervangen door een zuiniger en stiller exemplaar. RCO Ventilatie biedt de Itho CVE Eco 2 SP aan. Itho is jaren geleden bekend geworden met zijn zuinige en geruisarme woningventilator . Afhankelijk van hoe vaak u de hoge en lage stand gebruikt, verdient de ventilator zich in 5 tot 10 jaar terug. De ventilatiebox kan geregeld worden met de reeds aanwezige schakelaar maar ook met een afstandbediening. Dit is vooral handig in de badkamer.

Wilt u dat de ventilatie automatisch in de lage stand gaat als er niemand thuis is en weer in de hoge stand springt als er veel mensen in huis zijn? Dat kan. U kunt een CO2-sensor laten plaatsen. Deze meet aan de hand van de CO2 de luchtkwaliteit en schakelt de ventilator automatisch in een hogere of lagere stand.

Copyright © 2016. All Rights Reserved.